Sunday, June 10, 2007

9 iunie

Zi plina azi. Vizitat Leuven, gatit, club. Oho, mai venim de-acasa.

Dimineata, pe la 2PM, m-am duc sa fac niste cumparaturi in Cora (din oarece motiv Lidl nu mai era deschis?!). Am cumparat doar niste noi tipuri de bere (www.flickr.com/photos/stefanicai/tags/bere) si o paine. Nimic deosebit. Am vrut sa iau niste ingrediente spicy, dar se pare ca nu prea exista in Belgia. Singurul lucru spicy care l-am gasit in tot magazinul (am cautat si in altele) a fost un sos tailandez - destul de ok - nimic altceva. Toate ketchup-urile la ei sunt dulci!!! Cred ca nici indieni nu prea au ca sigur ar fi avut si mancare adecvata.
Azi aveam in plan sa gatesc ca desi am mancat puiul la rotisor tot ar mai fi mers niste mancare gatita. E cam trist ca nu prea gasesti ce ai nevoie, sau daca gasesti trebuie sa iei cantitati mari. Posibil la piata sa poti lua mai putin dar abia m-ai tarziu am gasit si eu o piata. Asa ca am luat o amestecatura de legume congelate ca ieseam mai bine si punga continea cam tot ce-mi trebuia.

In fine, am ajuns acasa pe la 3 si am zis sa ma duc totusi putin prin oras ca de gatit puteam si mai tarziu. M-am urcat in masina si da-i spre centru - nu inainte sa ma atentioneze proprietara ca daca parchez masina in centru trebuie sa ma duc sa platesc pentru parcare.
Aici langa parcari sunt niste aparate unde iti bagi fie cardul ori bani si platesti singur pt parcare. E ciudat ca nu pui nici un bon in parbriz sau vreun semn sa vada politia ca ai platit. Si totusi daca nu platesti cica ai sanse sa te amendeze cu vreo 20 Eur.
In 5 min eram in centru. Am mers putin inapoi intr-un loc unde stiam sa ajung si am parcat masina langa un parculet unde am vazut ca nu-i de plata si era loc berechet, dupa care dai la pas prin oras.
Nu-i chiar mare Leuven-ul, dar e mai mare decat ma asteptam. Probabil putin mai mic decat Iasi. Sau daca punem si localitatile alaturate care practic s-au unit cu Leuven-ul cred ca scoatem de un Iasi.
E un orasel destul de dragut. Zona in care stau eu e la periferie, o zona de vile oarecum, asa ca impresia mea despre Leuven era ca e un fel de satuc. Nu e chiar asa. Seamana binisor cu Brasov-ul nostru. Cladiri vechi si aproape numai din caramida. Sunt doar cateva cladiri care nu sunt facute din caramida (sub 10% din oras, daca nu chiar 5). Majoritatea cladirilor sunt de max 3 nivele. Cred ca am vazut max 10 blocuri mai mari (cel mai mare e de 16 etaje - intr-o zona ce pare un nou cartier de blocuri toate inalte).
In zona centrala sunt tot soiul de biserici si cladiri vechi si foarte dragute.
Se pare ca trece si o apa prin Leuven, cam murdarica si micuta - mai mult un paraias.

Se circula extrem de mult cu bicicleta, sunt parcari de biciclete peste tot. Cred ca in toata Romania nu sunt atatea biciclete cat au astia doar in Leuven. Cred ca macar 80% din cei de-aici au bicicleta. Probabil le-o da odata cu scutecul la botez.
Si partea cool e ca poti vedea pana si oameni in varsta, sau la costum/fusta, mergand pe bicicleta.
Nu mai spun de studenti. Ca student ca sa-ti inchiriezi o bicicleta pt un an te costa 30 Euro. Cum sa nu-ti inchiriezi la pretul asta?!

In perioada asta e destul de populata zona centrala, ca pana la sf lui iunie sunt inca studentii aici. din Iulie o sa fie pustiu probabil.

Se pare ca masinile scumpe sunt in special in Bruxelles, aici cred ca sunt cam cum sunt la noi in Bucuresti. Destul de rar masini vechi, dar nici foarte mult avioane. Am vazut chiar si cateva frantuzesti - spre deosebire de Bruxelles unde nu prea vezi frantuzesti.

In fine, am vizitat Leuven-ul vreo 3 ore, pana ma dureau picioarele. Cred ca am vazut cam tot, am ajuns si prin cartiere mai prapadite, cu case neingrijite si mai mult sau mai putin in paragina. Desigur ca nu sunt chiar in halul celor de la noi dar exista.
Am facut o droaie de poze - parca eram un japonez, poza la fiecare pas - am mai stat vreo juma de ora sa fac selectie inainte sa le urc pe flickr.

Cand am ajuns acasa se adunase gasca de copii ai proprietarei cu colegi de-a lor de la serv (are 8 copii) si faceau gratare nebunii de-i ieseau narile din locas. Am baut un vin cu proprietara, Paul si mama si sora lui (ca venisera - nu stiu cu ce ocazie), timp in care mama lui Paul s-a minuntat extraordinar cat de bine vorbesc engleza (?!) si m-a intrebat daca am facut engleza in scoala, dupa care ei au plecat in oras si eu la gatit.
Am stabilit cu Paul sa-mi dea un mesaj cand se stabileste pe undeva la o bere sa ma duc si eu.

In vreo ora am primit mesajul asa ca m-am pornit spre Stuk pe Namesestraat. M-am ratacit putin, evident, dar intr-un final am ajuns (dupa aproape o ora). Era Paul, prietena lui poloneza (n-am retinut numele), o colega de-a lor din Olanda care mi-a recomandat sa vad nu-s ce oras din Olanda (ca cica ar fi mai misto decat Amsterdamul) - mai spre sud decat Amsterdam, sora lui Paul si mama lui.

Si ne-am pornit pe bere si povesti.
Inca o data mama lui Paul s-a minunat de cat de bine vorbesc toti engleza de data asta dupa care mi-a pus intrebari incuietoare de genul: unde e Romania (si i-am explicat ce vecini avem - se pare ca de Bulgaria stie lumea) si mi-a spus ca sunt multi romani care lucreaza in Irlanda - in constructii (la care foarte ofensat i-am spus ca eu stiu pe unul la Google - sac ca v-a luat jobul!!!). Cand i-am mai spus ca romanii sunt o natie latina si ca intelegem destul de mult din italiana am dat-o gata - ma intreb oare cum suna limba romana in imaginatia ei?! Oricum, de o ignoranta crunta si parca si putin ... nu f. inteligenta. Na, nu-i vina ei, s-a nascut in tara gresita, se mai intampla. Ploua mult acolo si ... "a trecut apa si l-a luat" ... podul ... in cazul asta sinapsele.

Asa cum se stie, irlandezele sunt cele mai mari bautoare de alcool prin urmare prima care a plecat acasa muci(aproape) a fost mama lui Paul - dupa ce am mai trecut printr-un pub irlandez, unde le-am povestit cat am stat ce si cum e prin RO. Evident, li s-au bulbucat ochii cand le-am spus cat e o bere in bar la noi si au spus ca e clar ca trebuie sa viziteze. Dupa aia m-au intrebat daca au ce vizita si evident le-am spus ca avem superpeisaje, dar nu cred ca a mai contat asta - erau deja hotarate dupa ce-au auzit de bere. Ba mai mult cand le-am zis cat sunt spritoasele la noi !!! surioara lui Paul a dat ochii peste cap de vreo 2 ori. La ei se pare ca in bar fara 5 Eur nu poti sa te atingi de o bere. Deci 1-1.5 eur suna a pomana.
Urmatoarea oprire (dupa ce a venit Paul - s-a dus s-o duca pe doamna la hotel) -> o terasa chiar in centrul orasului. Nu prea era lume desi Paul zicea ca e full acolo mai mereu. Dupa o bere fetele au inceput sa se agite asa ca ne-am indreptat spre un club (mai mult un bar unde se putea dansa) - n-am vazut nici un club serios prin zona (dar or fi pe undeva pitite). Draguta atmosfera, desi lumea pare mult mai retrasa decat in RO. Nu prea vezi maine pe sus, nu chiuie nimeni :). Desigur, asta pana am ajuns eu acolo. Sper sa ma mai primeasca. A fost chiar dragut.

Am plecat pe la 5 si dupa ce m-am mai ratacit putin am ajuns si acasa pe la 6. Mai am nevoie sa ma ratacesc doar de cateva ori si pot spune ca stiu orasul ca in palma (nimic nou, asa am invatat si Bucurestiul). Dimineata la 8 trebuia sa le duc pe mama lui Paul si sora la aeroport, dar m-am trezit prea tarziu, asa ca au luat un taxi. Oare mai sunt invitat la ei - cum zicea seara?! (tocmai am aflat ca au dat 60 Eur pe taxi :D).

De suparare m-am culcat la loc.
Poze multe de data asta: http://www.flickr.com/photos/stefanicai/tags/9iunie/

2 comments:

Anonymous said...

cine e Paul asta frate? student pe acolo sau cu ce treburi prin zona?

stefi said...

Dap. Student la master pe-aici. Sta in aceeasi vila ca si mine.