Monday, November 17, 2008

8 noiembrie 2008(Sambata) : Melbourne

Dupa doua excursii cred ca meritam si noi sa stam putin mai relaxat. Daca poate fi vorba de relaxare cand vrei sa vezi Australia in 4 saptamani ...

Pe ziua asta, pana seara cand avem autobuz era planificat sa vedem putin din oras. Am mai vazut noi ceva si cu o zi inainte cand am fost intr-un club si putin pe strazi dupa ce ne-am intors din excursie de la Great Ocean Road, dar era noaptea si am zis ca ar fi bine sa vedem si noi orasul pe zi totusi.

Plimbarea in oras si cateva ore de internet si vreo ora la o agentie de turism sa ne rezervam bilete la tren pentru drumul de la Adelaide la Alice Springs (24 ore!!! :(( ) era mai mult decat suficient pentru o zi.

Dimineata ne-am pornit spre o agentie de turism sa rezolvam cu rezervarile ca sa mai prindem preturi ok (sau asa speram noi), ne-am oprit in una dar ne-a pus o tanti acolo in waiting list si am tot stat vreo 10-15 min si nu se intrevedea un final al discutiei cu clientul curent, asa ca ne-am miscat de-acolo.

Sunt agentii de turism peste tot aici - cum ziceam au turismul cel mai dezvoltat din ce am vazut eu pana acum si as fi curios sa vad cum arata o tara cu turismul mai dezvoltat - asa ca nu a durat mult sa dam de alta. Am intrat si dupa cateva minute de asteptare am intrat la rand sa vorbim cu o chinezoaica (tailandeza mai mult de fapt) foarte draguta, care am aflat mai tarziu ca urmeaza sa vina in Romania in vara ... cu prietenul ei din pacate ... roman.

Asa, si ne-am apucat noi sa facem calcule cu ce sa mergem in Alice Springs, si ce sa facem acolo etc. I-a luat cam maxim 10 minute sa ne dea toate planurile noastre pe urmatoarea saptamana peste cap. Nu mai mult. Si rau de tot inca. Nimic nu se mai potrivea. Inclusiv rezervarile pe care le facusem deja. Rezervasem deja cazare pe Kangaroo Island si in Adelaide si inchiriasem masina din Adelaide si luasem si bilete pentru ferry sa ajungem cu masina pe insula. Plus ca luasem cu o seara inainte si biletele de avion de la Alice Springs la Cairns.

Se pare ca timpul pe care il programasem noi in Alice Springs nu era suficient pentru o vizita la marea piatra sfanta (Uluru Rock). Asta nu ca ar fi fost putin timp, ci ca tururile catre Uluru nu se fac decat incepand din 2 zile ale saptamanii. Daca ajungi mai devreme trebuie sa astepti. Turul pe care voiam noi sa-l facem incepea pe 12 noiembrie la 6 dimineata si noi ajungeam pe 13.

Eh si asa au inceput durerile de cap. Saraca fata, o palise si pe ea durerea de cap la un moment dat. Dar dupa vreo ora si ceva cred de stat si sucit toate ofertele alea, am reusit sa o scoatem la capat cumva cu pierderi minime. Adica cam 100 dolari amandoi, dar a meritat ca am scapat de cele 24 ore de mers cu trenul. Intr-un final am scurtat vizita in Adelaide la doar o noapte, am luat avion inapoi in Melbourne ca de aici sa luam avion spre Alice Springs. Asta pt ca Tiger Airways, un low cost de aici, zboara doar din Melbourne catre Alice Springs la super pret de 169 dolari (trenul era 350 scaunul sau 750 patul ... si am fi pierdut si o zi). Super oferta, ce sa zic. Asa ca am inceput corecturile la ce planificasem. Am taiat o zi de cazare de pe insula si cazarea din Adelaide si am ramas doar cu o noapte de stat pe Kangaroo Island.

Toate bune si frumoase intr-un final. Satisfacuti de cum am iesit din incurcatura, bucurandu-ne inca o data ca ghinionul e urmat de un noroc chior, ne-am pornit sa vedem orasul pentru vreo ora asa, in special sa facem niste shopping in Chinatown si eventual sa mai trantim niste poze pe la vreo 2 cladiri, dupa care mai urma sa bagam cateva ore de net si sa ne prezentam la autobuz cu care dupa 9 ore ajungeam in Adelaide.

Am zis sa facem un tur de oras cu un tranvai de care ne spusesera noii nostri prieteni din .ro. Tranvaiul facea un tur al centrului orasului (city tram se chema) si era destinat turistilor care vor sa vada orasul. Era un tranvai mai vechi de culoare caramizie in care nu trebuia sa platesti. Problema e ca il foloseau si localnicii asa ca cand am urcat mai ca nu aveam loc sa stam in picioare. Dupa 2 statii, timp in care n-am vazut nimic ca stateam in picioare si geamurile erau mai jos, am zis ca mai bine coboram si mergem in cea mai inalta cladire de locuit din lume (94 etaje parca). Se poate urca pana la etajul 88, de unde vezi tot orasul. Au si o chestie numita "The Edge" care e un soi de platforma/lift orizontal care te scoate in afara cladirii si are podeaua de sticla, asa ca poti sa te uiti de la inaltimea de 275 metri sub talpi si sa vezi pamantul si blocul cum se scurge pe langa tine. Interesanta senzatia dar nu pot spune ca foarte inspaimantatoare.
Am fost acolo va sa zica, am vazut orasul de sus, foarte frumoasa privelistea, se vedea tot pana la ocean, la fel pe cealalta parte. Am bagat niste poze si ne-am miscat inapoi ca se apropia ora de plecare spre Kangaroo Island.

Poze din Melbourne aici: http://picasaweb.google.com/iulian.costan/MelbourneAustralia

No comments: