Monday, September 7, 2009

Limba Engleza - the only one

Vreau sa fac lobby pentru oficializarea limbii engleze in Romania. Vreau sa avem engleza ca limba oficiala!
Nationalitstii convinsi si la fel de ilogici, care se impiedica intr-o cacofonie stupida sau alte reguli inutile facute de oameni plictisiti, sa incerce sa rationeze, sau sa se abtina.

Sa vedem avantaje si dezavantaje.

Dezavantaje:
Limba romana se va pierde incet incet, odata cu tot ce s-a scris in trecut. Unii vor spune ca limba romana e o limba 'frumoasa' si e pacat sa nu mai fie folosita.

De fapt pierderea limbii romane nu e ceva ce putem controla. Inevitabil va disparea in timp. Noi putem hotara doar cand si cum. Iar piesele valoroase scrise in limba romana oricum nu vor deveni valoroase si profitabile si cunoscute decat daca vor fi traduse sau au fost traduse.
Recent am citit ca se pierd cateva limbi pe an din cele vechi. Mai sunt numai cateva sute de limbi si probabil in cateva sute de ani se va ajunge la o singura limba.

Avantaje:
Tot ce vom scrie noi va fi accesibil tuturor natiilor. Implicit capatam vizibilitate, si valorile noastre vor putea sa se promoveze si altor natii.
Limba engleza, desi nu va fi unica limba oficiala (ci doar a doua limba oficiala in stat), va deveni obligatorie in institutiile de stat si mult mai accesibila. Prin urmare vom avea mai multi vorbitori de engleza in tara. Implicit vom deveni o mai buna locatie pentru investitii straine.
Fiind o tara vorbitoare de limba engleza, copiii nostri ar avea access (fara eforturi suplimentare) la practic toata informatia adunata in lume acum. Iar accesul la informatie e cel care ne da posibilitatea sa fim destepti si liberi.
Axa Bucuresti-Londra-Washington, cum zice Base, ar avea potential mult de castigat.

3 comments:

Anonymous said...

nu neg inevitabilul in pierderea identitatii lingvistice a poporului roman - li s-a intimplat si altora, este o evolutie fireasca. ce ma deranjeaza la romani este usurinta cu care gasesc substitute englezesti pentru termeni lesne de pronuntat si cu larga circulatie in limba neaosa. comoditatea coroborata cu dorinta de a fi cool ii face pe multi sa se comporte americaneste mai cu seama in medii corporatiste si, in extenso in afara serviciului. stai un pic pe Yahoo Messenger si contabilizeaza citi te intreaba "ce faci? esti busy azi?" sau "ce target ai pentru luna asta?", si cite si mai cite. e annoying, nu?

stefi said...

eu as renunta complet la limba romana si atunci am fi si mai cool :)

Ursuletul said...

Propun o petitie online pentru adoptarea limbii engleze ca a doua limba oficiala in Romania.