Monday, September 21, 2009

Fac asa ca asa-i bine

Ca o continuare a discutiei despre religie, am observat ca probabil peste 80-90% din oameni fac foarte multe lucruri intr-un fel respectand niste reguli definite in trecut, fara sa se mai gandeasca daca de fapt se mai aplica si la situatia curenta.
Sau cel mai rau, pentru ca asa le-a zis X sau Y ca e bine sa faca, fara macar sa inteleaga de ce o fi asa.

De genul sa aspiri dinspre usa, sau dispre cel mai indepartat de usa colt al camerei.
Sau sa nu mananci dimineata ciorba sau mancare gatita in general.
Sau sa te speli pe maini imediat ce intri in casa ca altfel faci hepatita.
Sa nu mai zic de alte superstitii de genul, sa nu lasi geanta pe jos, sau sa nu te intorci inapoi si alte multe reguli pe care ne place asa mult sa le facem sa ne complicam viata.

Referitor la postul despre religie, se aplica la fel, s-au facut multe reguli pe marginea religiei care au fost respectate si transmise din generatie in generatie pana cand practic s-a pierdut esenta religiei si toata religia pentru majoritatea nu e despre valorile promovate cat despre regulile inutile pe care chipurile trebuie sa le respecti pentru oarece motiv.

Cred ca capacitatea de a nu uita care-i scopul a ceea ce faci e una dintre cele mai rare, lipsind sau rareori vizibila inclusiv la oameni foarte smart de altfel.

1 comment:

Ursuletul said...

Ei, chestia cu mincatul dimineata nu e chiar adevarata. Eu stiu de urmatoarea zicala: "Micul dejun sa-l mananci singur, prinzul sa-l imparti cu prietenii, iar cina sa o dai la dusmani."