Sunday, May 2, 2010

crearea de teorii vs cercetarea si adunarea de informatii

Am vazut recent un filmulet pe www.ted.com in care creatorul Palm si Treo, care mai nou s-a apucat de cercetat creierul uman, spunea ceva foarte interesant.
Astfel, spunea ca in domeniul nou in care activeaza, exista foarte multa informatie despre cum lucreaza creierul, cum reactioneaza, care sunt partile active din creier in cazul diferitelor activitati etc. Totusi, noi habar n-avem cum functioneaza creierul uman cu adevarat.
In discutiile pe care le-a avut cu diversi specialisti in domeniu, toata lumea se pare ca este deacord ca inca nu avem suficiente informatii si ca avem nevoie sa studiem mai mult.
Foarte interesant mi s-a parut ca el nu era deacord cu restul, ci considera ca este foarte important sa incercam sa cream o teorie pe baza informatiilor pe care le avem, dupa care sa incercam sa validam teoria. Desigur, ideal ar fi sa fie chiar mai multe teorii pentru a creste sansele ca una sau o combinatie dintre ele sa fie adevarate.
Mi s-a parut foarte valid argumentul lui cum ca doar in felul acesta putem ajunge la ceva si desigur a dat si cateva exemple din trecut cand intai a aparut teoria care mai tarziu a fost validata.

Prin urmare, pe masura ce studiezi ceva nou, e foarte util ca de la un punct in colo pe parcursul studiului sa incerci teorii si sa permiti altora sa vina cu alte teorii. In timp teoriile se vor valida sau nu, dar macar ai deja ceva ce iti da o directie in cercetare.

Mi s-a parut atat de interesanta ideea de a permite tuturor sa isi expuna o teorie despre aproape orice (tinand cont ca, raman la parerea mea, nu stim nimic inca despre noi si existenta noastra) care mai tarziu va fi sau nu validata, dar poate da directii specialistilor/cercetatorilor care lucreaza in diverse domenii, incat am dat repede sa vad daca exista site-ul www.theories.com. Se pare ca exista si e unul dintre cele mai vizitate, lucru care ma bucura mult. Curand am sa incep sa scriu si eu acolo :).

No comments: