Wednesday, May 5, 2010

scopul limbajului

Mereu ma lovesc de acelasi lucru si probabil o sa mai scriu mult despre asta, chiar daca mereu despre cazuri diferite. Astazi luam cazul: cat de important e sa vorbesti corect gramatical!

Nu o singura data vezi lumea stramband din nas la ce spune x sau y, ca nu face acordurile corect intre subiect si predicat, ca a folosit un cuvant prea putin elevat, ca a facut o pauza prea mare intre propozitii, ca a facut o cacafonie bla bla bla. Sigur oricine a intalnit cazuri din astea si sigur toti am judecat pe altii in acest fel. Eu cu siguranta am facut-o ... de nenumarate ori.

Totusi, ce as vrea sa scot in evidenta e ca cred ca punem putin prea mult accent pe aceste mici defecte de exprimare. De ce spun asta? Pentru ca pentru a judeca drept o greseala, ar trebui sa revizuim care este scopul limbajului. Scopul limbajului (motivul pentru care a fost creat si dezvoltat) este sa comunici ce gandesti si simti celorlalti si ei sa inteleaga pe cat posibil exact ce ai vrut tu sa comunici.
De cele mai multe ori (aproape mereu de fapt) mesajul este transmis corect pentru ca creierul nostru e capabil sa faca corectiile de rigoare (atat timp cat nu sunt foarte mari) si prin urmare sa inteleaga exact mesajul transmis. Altfel spus, limbajul folosit si-a facut treaba si prin urmare nu avem de ce sa comentam ceva legat de asta. Este sufucient de bun si nici nu are nevoie sa fie mai bun de-atat. Nimic din lume nu e cu adevarat exact, la orice masinarie facuta de om sau nu, exista marja de eroare acceptata si totul totusi merge excelent.

Dintr-un motiv sau altul, noi invatam in copilarie sau chiar mai tarziu lucruri care ne sunt prezentate ca bune si apoi impunem tuturor sa le stie, desi nici noi n-am judecat cu adevarat daca sunt sau nu utile si daca sunt suficient de perfectionate si eficiente.

As vrea sa inchei cu parerea mea despre cacafonie. Este un cacat inventat de oameni care se plictiseau tare. Nu are nicio logica, nu e in niciun fel de ajutor comunicarii, prin urmare n-ar trebui sa faca parte din limbajul de comunicare. Pentru cei care sunt mandri ca au asa o mizerie in limba lor, cititi mai jos:
ca ca ca ca caca caca cac ac a ca c ac a cacc acca c ac c a
ca c aca ca c aca c ac a ca ca c a ac a ca c acaccacacaca cc a cac ac
ca c ac ac aca cacacac a cac ac ca cac ac

Cu drag,
Stef.

1 comment:

Syk said...

cacofonie tata, da nu-i problema te iertam ;)