Wednesday, April 28, 2010

echipa lumii e in stadiul de storming

Ma gandeam acum ceva timp la faptul ca momentan lumea nu functioneaza chiar eficient ... in sensul ca nu este un obiectiv clar al nostru, al tuturor, pentru care toti sa faca particica lor.
In general, toata lumea este focusata pe chestii relativ marunte, mici bucurii de zi cu zi, care nu au mare relevanta asupra existentei noastre. Din pacate nu e atat de relevant ce ne ofera noua confort, pentru ca e un lucru temporar. In schimb ceea ce ofera confort umanitatii, e cam singurul lucru cat de cat permanent pe care il putem controla intr-o anumita masura.
Ma gandeam si la faptul ca concurenta, asa cum o percepem noi, nu e tocmai constructiva, desi asigura un oarecare progres. De exemplu, in loc sa-ti omori adversarul, mai productiv ar fi sa incerci sa-l depasesti ... desigur, productiv vorbind pe termen lung. In cele din urma, la ce te ajuta mica victorie pe care o obtii ... tot la fel de nestiutor ai sa ramai. Mult mai util ar fi daca n-am mai da in cap concurentei doar in ideea de a ne asigura noua o victorie mica, si un pic de confort, si umanitatii un pas inapoi sau pe loc.
Din pacate, va mai trece ceva timp pana se va modifica conceptia si ne vom da seama ca suntem toti de aceeasi parte si vom incepe sa concuram cu adevarat cu adevaratele provocari ... anyway, astept cu nerabdare :)
De exemplu, alt lucru cu care nu sunt deacord, e conceptul de natie/tara (si nu vorbesc de delimitarea geografica sau administrativa ... cu asta sunt deacord :) ). Nu vad de ce unii sunt romani, altii rusi, altii nemti, altii americani etc. Toti suntem oameni si traim in acelasi rahat. Desigur, ca sa constientizezi asta (rahatul), trebuie sa privesti lucrurile putin de mai sus, detasat putin de problemele de zi cu zi.

In fine, acum mi-am dat seama ca noi suntem inca foarte la inceput ca si civilizatie si inca nu suntem o echipa. Daca faci o analogie cu stadiile prin care trece o echipa (forming, storming, norming, performing, abnorming), noi momentan suntem in stadiul de storming. Altfel spus, tot incercam sa preluam conducerea, unii sau altii si sa ne stabilim niste roluri clare in 'organizatie'. Probabil vor mai trece ceva ani pana cand va exista o organizatie clara a lumii si fiecare va putea alege in masura capacitatii in care zona se poate incadra si vom incepe cu adevarat sa performam intr-o directie. Probabil principala problema acum este ca nu exista cu adevarat o viziune, o directie clara comunicata si prin urmare nu prea are lumea la ce sa adere ... mai e pana va fi, dar eu chiar cred ca va fi candva o directie general acceptata de lume si in care toti vom investi timp sa o rezolvam (in timpul programului de munca desigur :) ).

Pana atunci, raman la opinia lui Socrates: The only thing we know for sure is that we know nothing.

No comments: