Thursday, July 19, 2007

Franta - 2 iulie

Pe 2 iulie, ne-am pornit hotarati sa mergem in Disneyland, dar n-am ajuns bine la Reims si suna telefonul. Imi uitasem portofelul in Challons en Champagne (si n-am baut sampanie seara ... ca aveam si eu o scuza). Nah, dai inapoi, rataceste-te putin prin Reims (la fel ca si in Challons la plecare) si numa bine ce-am ajuns inapoi la 1, deci ora pranzului.
Am luat masa acolo si apoi ne-am miscat rapid inapoi. A mers bine, n-am mai incurcat drumurile, GPS-ul a stiu sa ne duca pe drumuri fara taxe, totul bine si frumos. Pe la 5 eram in Paris, la Saint Denis (Hotel Akena Garges les Gonesse se cheama http://www.hotels-akena.com/) mai exact unde aveam cazare - 15 km de centrul Parisului.

Un negricios la receptie imi zice ca el nu vorbeste Engleza, doar Franceza cu un zambet smecher pe buze si dintii albiciosi. Am incercat eu sa lipesc 2 cuvinte in franceza pana a vazut ca-s plopan si a dat-o pe engleza :). Stia nenorocitul. Ce sa zic, mare poanta a facut si el.
Cei drept nu se putea lauda prea mult cu engleza dar misca cat sa ne intelegem.
Mi-a dat camera (328) si un cod cu care puteam intra in cladire si camera. Dupa ora 8 parca nu mai era nimeni la receptie.

Ne-am cazat, camera micuta, dar curata si cu cam tot ce-ti trebuie. Paturi bune, baia intr-un colt al camerei intr-o capsula din pereti falsi, cat sa intre o persoana fix. Oricum, am fost foarte multumit de ce am primit pt cei 13 euro de persoana pe care i-am dat. Unde mai pui ca aveam si loc de parcare si KFC fix peste gard. Nu ca as fi mancat la KFC ca era inchis cand am vrut sa iau si eu inainte de plecare.

Am stat putin si ne-am urnit spre oras. Era tarziu de-acu da macar cat de cat. Ne-am suit in masina, am fixat GPS-ul sa ne duca la Sacre Coeur si am ajuns aproape acolo. Am cautat loc sa pun maisina desi nu extrem de mult. Am avut noroc ca am mai gasit si loc unde nu se platea. Dupa care pi jos ne-am miscat spre bisericuta.

Cred ca am mers vreo juma de ora pana acolo. Se pare ca GPS-ul nu si-a dorit sa ajunga unde voiam eu ... se mai intampla.

Sacre Coeur e chiar mare si e pozitionata pe varful unui deal in Paris asa ca ai o priveliste frumoasa de sus de-acolo. Am intrat putin inauntru si desi n-aveam voie am facut niste poze fara blitz. La iesire, in fata ei sunt niste scari destul de multe si se aduna turisti si frantuzi la un cantecel o bere/vin. Foarte draguta atmosfera. Ne-au batut niste negriciosi in niste tobe vreo juma de ora cat timp noi am mai aruncat un ochi in rapa (unde era Parisul).

De la Sacre Coeur am luat-o spre Arcul de Triumf (unde cica-i cel mai mare sens girator din lume - se unesc 12 strazi mari ale parisului). Am ajuns acolo. Intradevar e mare, dar parca nici chiar asa de mare. Are cam 6 benzi de toate si e pavata strada cu pietre. Regulile de prioritate sunt chiar ciudate (au prioritate cei care intra in sens nu cei din sens), dar cu mult noroc am reusit sa ies din sens si destul de aproape am gasit si unde sa parchez - tot fara bani :D.

Ne-am uitat putin la arc - n-as zice extrem de impresionant, desi e mult mai mare decat al nostru din Bucuresti, cand vad ca turnul Eiffel nu era departe. Erau luminile aprinse pe el si se vedea bine.
Daca tot era asa aproape am zis sa dam o fuga rapid si pana acolo. Si am dat, doar ca nu rapid.
Am facut vreo jumatate de ora pana la el. Parea aproape dar era ceva distanta.
Nu stiam noi atunci dar am mers pe Champs Elysee spre turn. Am aflat mai tarziu ca era chiar Champs Elysee - cand ne-am intors in paris la sfarsitul excursiei.

Foarte misto turnul. Cu luminile alea portocalii si niste luminite albe din loc in loc arata super si poti sa-l vezi de la distanta mare. Ce sa zic, chiar mi-a placut. Din pacate era aproape 12 ceasul si se nu se mai putea urca.
Dupa ce am admirat turnul vreo juma de ora, ne-am indreptat spre masina, din nou pe Champs Elysee si admirand multimea de oameni care pe la 2 noaptea erau inca acolo de parca atunci incepuse ziua (ce-i drept cam asa era).

Multe masini si multi oameni pe strada pt ora 2. In Bucuresti nu misca nimic dupa 12-1 noaptea.

Directia casa, dar in drum cica sa alimentez ca ramasesem fara motorina. Si iaca asa am mai behait vreo ora prin oraselul cu hotelul ca nenorocitii de francezi nu accepta decat carduri de-a lor. Si eu mai aveam cred vreo 5 litri de motorina in rezervor. Tare trist.
Se facuse aproape 3 si tot nu am gasit sa alimentez desi am gasit ceva benzinarii. Nici cash, nici card. Ne-am dus la culcare suparati si cum am pus noi telefonul lui tata sa sune, nu ne-am mai gandit sa vedem daca e fixat pe ora Frantei. Care va sa zica din cele s-asa putine aproape 2 ore cat trebuia sa domim, am dormit nici mai mult nici mai putin de 45 minute.
Cam bezmetici, ne-am trezit si fuga la masina. Abia dupa ce-am plecat si am mers vreo 1 km am vazut ca ceasul de la masina zicea ca-i 4 nu 5 cum credeam noi :(.
Deh, tot raul spre bine, ca pana am gasit o benzinarie in Paris a mai durat putin. In sfarsit una unde se platea cash la nenea la ghiseu, dar m-o si rupt. Am dat vreo 1.3 Eur pe litru parca. Am pus si eu doar 10 litri si m-am pornit spre alta mai ieftina. Era la cativa pasi :).

De-aici spre Bologne-sur-Mar unde ne astepta ferryboat-ul spre Dover, spre minunata Anglie.

3 comments:

Anonymous said...

misto man; ma bucur ca te-ai distrat; astept cu interes si povestirile despre zilele celelalte; cat despre benzinariile din Paris nu fi trist; stiu pe unul de a cautat la fel de mult si pana la urma a plecat 30 de km pe o autostrada ca sa gaseasca una;

Anonymous said...

La noi dupa ora 2 e super aglomerat. Cu caldurile astea, nu mai sta nimeni in casa :)

Anonymous said...

man, te-ai inecat cumva in canalul Manecii in drum spre "minunata Anglie" de nu mai zici nimic pe aici?